Egy blog a mindennapokról

Vulgarian

Átálltam fabrikettre

A történet úgy kezdődik, hogy összehasogatott bükk tűzifát vásároltam még a nyáron. Elég száraznak is tűnt, de égetve mindig sistergett, és nem égett jól. Beszereztem egy fa nedvesség mérőt, amivel megállapítottam, hogy a tűzifa külsejének nedvességtartalma 15-18% - ami igen jó -

merges.jpg

viszont kettéhasítva, a fa közepének

nedvességtartalma már

31-34%! 

Így már érthető az oka a rossz égésnek. Sajna a kandallómban (Pantherm, 15kw, pillangószeleppel) ezzel tüzelni katasztrófa, mert ha nem tud elégni jól csak sínylődik, nem lesz meleg, csak ha folyamatosan etetem  tüzet... Ha kinyitom a kandalló ajtaját kicsap a füst, és a nappalit szellőztetni kell! A kandalló légtechnikával központi fűtésű, így mindenképpen használnom kell... Bár van két szutyok konvektorom is, de megenné az életemet...

Vpiroskandallo.jpgan egy nyári konyhám, ahol egy ilyen tüzelőberendezés van. Itt eleinte befeketíti a samottot a füst, de később leég róla a korom és a fa is jól elég...

Mivel már ez jó párszor előfordult, gondoltam végigjárom a faárusítók telepeit a környékünkön és lemérem a nedvességtartalmukat, ha száraz akkor veszek belőle pár mázsát, de ahol csak jártam mindenütt szarnak ázott fát árultak. Ahol lehetőség lett volna eresz alatt tartani a fát, még ott is kint ázott az esőben. Na mondanom sem kellett, nem vettem sehol, mert még a saját fám is sokkal jobb volt. Sok helyen árultak brikettet is, de nagyon magas árakon, mígnem találtam 45 Ft/kg áron. Ez már elfogadhatónak tűnt. Vettem is belőle.

Nagyon pozitívan csalódtam benne, mert tényleg feleannyi kell belőle mint a vizes bükkből. Plusz nem kormol, himg_20151127_124809.jpgamuja is sokkal kevesebb, azonban máshogy is kell fűteni vele, mert különben hamar leég és a drága hőenergia hamar távozik a kéményen.
A parázsra helyezett brikettek hamar begyulladnak, ha teljesen nyitva hagyom az alsó (primer) levegőnyílást, teljesen nyitott pillangószeleppel. Én úgy tapasztaltam, hogy mikor jól begyulladt, akkor a pillangószelepet szinte teljesen elzárom, kis idő múlva a primer levegőbeömlőt is felére csökkentem. Mikor a brikett már csak kékes lánggal ég, teljesen elzárom a levegőt. A brikett tovább ég, izzik a szekunder levegőnek köszönhetően, ami a kandallóüveg felső részéből árad. Ennek köszönhető az is, hogy az üveg kevésbé kormolódik. Nagyon sokáig adja így le a brikett a hőt.

Mikor éri meg brikettel fűteni a kandallóba?
Ezt midig a faárakhoz kell viszonyítani. Jelenleg a környékünkön a vizes fa(bükk) legolcsóbb ára 25 Ft/kg ami kb 8-10 MJ energia. A briketté 17-19 MJ/kg, amit 45/kg áron vettem. Tehát A vizes fa ára 2,7 Ft/MJ, A briketté: 2,5Ft/Mj. Ez ugyan nagyon elenyésző különbség, de higgyétek el, megfizethetetlen az, hogy mennyi melótól szabadulok meg. Plusz a kandallómat és a kéményt sem kínzom. Rosszabb hatásfokú tüzelőberendezésekbe viszont nem feltétlenül használnám a brikettet...

A száraz fát nálunk nem lehet venni, de ha már kora tavasszal megvenném, ilyen nagy nyári hőségben biztos kiszáradna fedett helyen. Elvileg max 15% nedvesség tartalmúra lehet kiszárítani így, de szerintem ehhez még több idő kellene. Mindenesetre én már 20-szal is beérném. Az kb 2,2 Ft/Mj lenne kilónként.
Nézegetem közben a fabrikett árakat is, mert láttam már 3500 -ért is mázsáját, csak necces lett volna a fuvardíj. Azt mondják ez is nyáron olcsóbb, majd meglátjuk...

Hasznos cuccok a pénztárcában

Ha a pénztárcánkra gondolunk, értékeinkre, bankkártyára, hitelkártyára, készpénzre és személyes okmányokra gondolunk, de tényleg csak ennyire van szükség?
Mielőtt mindenki rávágná, hogy igen, jusson eszünkbe, hogy mennyi helyzetben jól jött volna egy kés. Pláne egy olyan ami elfér a tárcában, mert bankkártya méretű. WOW!

Itt egy videó, miről is írok

 

Fetisisztáknak pedig itt van ez a multifunkciós valami

 


A mai okostelefonok mini számítógépek, és éppen ezért gyorsan leszívják az akkut, ha sokat nyomkodjuk. Pl.: vonatállomáson, buszváróban, hivatalban várakozunk stb. Már csak azt vesszük észre, hogy a teló figyelmeztet: ha így folytatod haver szarban leszel, mert még egy hívást sem bírok ki! Na akkor hagyd abba és ücsörögj még fél órát, ami egy örökkévalóság... DE nem kell parázni, ha van egy

külső telefontöltő a tárcában.

 

Mèg borotva is van ebben a méretben.

 

 

Ki tudja még mi minden van, vagy még lesz kártya méretben, de nekem nagyon bejönnek ezek a dolgok. Én a kést már régen beszereztem. Sokszor használtam mikor épp nem voltam otthon.

Túl magas a telefonszámlád?

...mert nekem egyre csak nőtt, nőtt, nőtt...
A vègèn már csak azt vettem észre, hogy 10000 Ft felett járok havonta és alig telefonálok. Mivel már lejárt a hűségidőm, gondoltam szétnézek, hátha van valami jobb tarifa a szolgáltatómnál, de nem! Nincs!
Na akkor a többi szolgáltatónál is szétnéztem, de ott még rosszabb volt a helyzet.

szomoru.jpeg

 

 Reménytelenség járt át...
Nem akartam elhinni, hogy ennyit kell fizetnem egy ilyen alapvető szolgáltatásért.

Ennyi pénzért már szinte választhatnám a korlátlan telefonálást is, de néhány ismerőstől hallottam, hogy ennél a variációnál nem árt elolvasni a szerződésben az apró betűs részt, mert érhetnek meglepetések... meg amúgy sem ülök annyit a telefonon, hogy nekem ez opció legyen. Hosszas keresgélés után találtam egy weblapot (mobilflotta.net), ahol megoldást találtam a problémámra.
Fel is vettem velük a kapcsolatot, és jobbnál jobb tarifákat mutattak, amik közül kiválasztottam a számomra legkedvezőbbet. (havi 1990 Ft-ért amiből 100 perc lebeszélhető, ezután minden perc bruttó 11 Ft másodperc alapú számlázással) Nagyon korrektek voltak, Egyszeri, asszem 7 ezerèrt át is tettek ebbe a flottába. Azóta nem érte el a telefonszámlám a 3 ezret, ami nagy szó, mert többet telefonálok, mint előtte.

boldog.jpg

 

 

A lényeg, hogy nagyon megérte, mert így évente 100 rugót is megspórolhatok,
 ami azért nem rossz.

süti beállítások módosítása